I Mjøsa hundepark finnes en rekke hindre, tunneler, klatreelementer og balansebommer hunden kan trene på. Det er også tre inngjerdede områder der man kan trene med hunden uten bånd, eller der noen få hunder kan hilse på hverandre.
– Parken er lagt opp med en løype av ulike hindermomenter som hundene kan trene på/i/ved, og som gjøres med hunden i bånd eller langline, forklarer assisterende kultursjef, Marthe Sørby og teknisk sjef, Elin Hekne, som begge har vært pådrivere for etableringen av hundeparken.
Åpen for alle
Hundeparken er åpen for allmenn ferdsel, og området er tilrettelagt med krakker, bord og en grillplass slik at tobeinte, så vel som firbeinte skal trives og bruke området.
– Vi ønsker at dette skal være et samlingspunkt der også turgåere og andre kan finne glede i å se på hundene som trener. Området skal være tilgjengelig for flest mulig, både for de med hunder som av ulike grunner ikke kan slippes med andre, og for de som vil benytte området uten hund, presiserer Hekne.
Det er derfor ingen inngjerding av hele området, slik flere andre hundeparker er. For frislipp av hunder gjelder de tre inngjerdede «båsene» i parken.
– Folk flest forbinder en hundepark med frislippsområde. På slike områder oppstår det ofte både konflikter og skader, som gjør at erfarne hundefolk skyr slike anlegg. Tanken bak Mjøsa hundepark er å legge til rette for ulike målgrupper, aktivitetsnivå og raser. Derfor finnes det flere mindre inngjerdede områder hvor man kan trene hunden og slippe den løs, alene eller sammen med andre, i kontrollerte former, sier Sørby.
Fysisk og mental trening
Hundeparken gir muligheter for å trene hunden både fysisk og mentalt. Det vil igjen resultere i mer fornøyde og veloppdragne hunder, som igjen gagner omgivelsene. Her kan en for eksempel trene på møtesituasjoner og innkalling i trygge omgivelser.
– At parken er lagt opp slik at man må bruke bånd på hundene, gjør at man slipper total frislipp uten kontroll. Etter min mening, er dette den beste form for hundepark, da jeg kan legge opp til variert trening med andre hunder som «forstyrrelsesmomenter» uten bekymring for at det skal oppstå uønskede situasjoner mellom hundene. Slik kan vi trene og aktivisere hunden i nærheten av andre på en god måte som gir mestring og samarbeid mellom hund og eier, sier Ann-Kristin Åsgård, som er en flittig bruker av parken.
– Hindrene gir rom for at man kan være kreativ og tilpasse trening etter sin egen hund, og gir både hund og eier mestringsfølelse på nye utfordringer sammen. Parken setter fokus på mental aktivisering av hund, som er like viktig som fysisk aktivitet, legger hun til.
Nyttige ferdigheter
Ved å jobbe seg gjennom hinderløypa får man praktisert ferdigheter som er nyttige i dagliglivet, i tillegg til å styrke ulike deler av hundens kropp.
– Det er veldig mange fine hindre. Og det jeg liker ekstra godt, er at man kan bruke hindrene på så mange forskjellige måter. Det virker som et veldig koselig og sosialt sted, hvor man kan gå en tur og stikke innom. Eller møte en venn for å lære hverandre forskjellige triks, sier Ingeborg Joswig som sammen med hunden Mila har hatt stor glede av parken.
– Her kan jeg gå inn på ett av områdene og trene hunden min løs, samtidig som den får hverdagslige forstyrrelser som andre hunder og mennesker på utsiden. Vil jeg at hunden skal løpe løs sammen med andre hunder kan jeg spørre andre brukere av parken om vi kan slippe dem sammen. Det er viktig at man spør framfor å bare slippe hunden inn når noen andre trener eller bruker innhegningene, påpeker Sørby.