Måltider i landlige rammer 

Midt i det vakre kulturlandskapet på Nes og Helgøya produseres det store mengder korn, grønnsaker, bær, frukt, melk og kjøtt av forskjellige slag. Tilhører du en gruppe på seks personer eller mer, kan du forhåndsbestille og sette deg til bords på ærverdige og historiske Hoel Gård, hvor mye av det de serverer er helt egenprodusert. Like ved broen til Helgøya finner du Nessundet Kafé, som byr på lunsj, middagsretter, kaker og is. Rett over broen, ved båthavna på idylliske Helgøya, kommer du til den populære bryggerestauranten Øya Maritim. De har ord på seg for å servere de beste bakte potetene i mils omkrets. Langs Åshøgdvegen på Rudshøgda finner du Fru G, med kafé som blant annet er kjent for sin Æftas-te. 

Gårdsutsalg 

Liker du å kjøpe med deg råvarer og delikatesser du kan nyte hjemme eller på hytta, bør turen legges innom en av gårdsbutikkene i området. Vakre Hovelsrud Gård på Helgøya har åpent for hagevandring om sommeren, hvor de også har gårdsbutikk med salg av egenprodusert økologisk kylling og produkter fra hagen. Hos Braastad Epler i nærheten av Stavsjø på Nes, tilbyr de selvbetjent butikk på lørdager, med salg av produkter fra gården, samt fra andre småskalaprodukter fra nærområdet. Sjekk også ut mulighetene på sjarmerende Sveinhaug Gård ved Ringsaker kirke en søndag i juli! Der kan du få med deg hagehistorisk vandring og kjøpe med deg økologiske varer fra markedshagen. Sjokolade er gjerne prikken over i-en etter et godt måltid, og på Kvarstad Gård får du kjøpt håndlaget sjokolade fra eget sjokoladeri i den selvbetjente butikken i gårdens gamle potetkjeller. Slå den! Her kan du også kjøpe med deg kaffe, hjemmelaget iskrem og andre godsaker som kan nytes utenfor på den store terrassen, eller til å ta med hjem.  

Måltider i fjellet 

Også Sjusjøen og Ringsakerfjellet kan skilte med flere gode matopplevelser, gjerne servert sammen med forfriskende fjelluft. Låven Bar er et hyggelig samlingssted etter en fin tur på fjellet. Her serveres rause, hjemmelagde måltider, eller bare litt snacks med noe godt å drikke til. Rustad Hotell & fjellstue ved Sjusjøvannet kan ta imot forhåndsbestilling for grupper som bare ønsker bespisning. Lenger inn på fjellet, nærmere bestemt på Ljøsheim, finner du Hygga fjellkro hvor det serveres fristende fjellmat som elgburger, hjort og ramsløkpølse. Rømåssetra holder åpent hver dag kl. 11-17 gjennom hele skoleferien, og Kvarstadsetra har åpent hver fredag til søndag kl. 11-17  fra 30. juni til 30. juli.  

Kanskje drømmer du om å plukke, fiske, eller jakte din egen mat? I Ringsaker kan du fritt plukke multer, blåbær og tyttebær – som modnes omtrent i den rekkefølgen. Og vil du ta matauken et knepp videre, finnes det det mer enn 40 fiskevann og ca. 60 km bekker og elvefar som du kan fiske i frem til fredningstiden for fiske starter en gang utpå høsten. Deretter setter jaktsesongen inn for fullt, med muligheter for å jakte både småvilt og storvilt. Fjellet får ikke blitt bedre! Les mer om jakt og fiske hos Ringsaker Jakt- og fiskeområde, på rjfo.no. Der får du også kjøpt jaktløyver, mens fiskekort i RJFO kjøpes hos inatur.no.

Prøysenhuset 

Prøysenhuset på Rudshøgda har blitt viden kjent for sin velsmakende mat på Kafé Julie, oppkalt etter Alf Prøysens mor, Julie Prøysen. Her er de tro mot konseptet med servering av ekte husmannskost, hvor de ved siden av servering av grupper tilbyr deilige lunsjer under Trill & Trall på torsdager, under Fredagskaffen, med variert kafémeny på lørdager og ikke minst Søndagsmiddagen. Her har fleskepannekaker fått en renessanse, og til jul hvert år disker de opp med overdådige julebuffeter som bare må oppleves! 

Brumunddal og Moelv 

I Ringsakers to byer er det mye godt på menyen. I Moelv er spisestedene konsentrert langs Storgata, som går gjennom byen. Her finner du håndtverksbakeriet Baker Kristiansen, som har vært i sammenhengende drift i mer enn hundre år! Dette bakeriet er blant annet kjent for sine deilige Napoleonskaker, og er en populær møteplass for lokalbefolkningen. Litt lengre opp i Storgata i Moelv finner du The Crown, som har en blanding av europeiske og asiatiske klassiske retter på menyen. Videre er det en kinarestaurant i byen, Wei Chen House Moelv, som serverer det vi forbinder med klassisk kinamat her i Norge. De har ingen nettside eller facebookside, så her er det drop-in som gjelder. Ikke desto mindre er det et populært spisested som får gode skussmål av gjestene.  

Brumunddal, som er en større by, har naturlig nok flere spisesteder. Disse kan du lese mer om under fanen «Brumunddal».  

Velkommen til mange, varierte og velsmakende matopplevelser i Ringsaker!